Leerplannen
Leerplannen zijn een manier om gidsen gestructureerde aan te bieden. Meestal betreft dit een set gidsen die van belang zijn voor medewerkers met een specifieke functie of rol. Leerplannen zijn met name geschikt bij de implementatie van nieuwe bedrijfsapplicaties of bij onboarding van nieuwe medewerkers. Hiermee verzeker je dat medewerkers altijd alle essentiële kennis tot zich nemen voordat zij aan de slag gaan.
1. Nieuw Leerplan maken
1. Ga via het hamburgermenu naar het onderdeel Leerplannen.
2. Selecteer het juiste project
3. Klik op het + icoon.
2
3
2
3
Tab Algemeen
Het nieuwe Leerplan opent altijd op de tab Algemeen. Hier vul je de basisinformatie van het Leerplan in.
1. Typ onder Titel de naam van het Leerplan. Deze naam is zichtbaar voor de medewerkers.
2. De Toelichting hoef je niet in te vullen. Deze is alleen zichtbaar voor auteurs.
3. De publicatie status geeft aan of alle medewerkers het Leerplan kunnen zien of alleen auteurs. Niet gepubliceerde Leerplannen zijn alleen voor auteurs zichtbaar. Nadat je volledig klaar bent met bewerken en een Leerplan gereed is om door de medewerkers te worden gebruikt, dan wijzig je de Publicatie status naar Gepubliceerd.
4. De overige velden zijn automatisch ingevuld. Deze hoef je niet te wijzigen.
Tab Details
Standaard is een nieuw Leerplan leeg. Een Leerplan bestaat uit Onderwerpen (Hoofdstukken) en Taken (Gidsen/contentitems). Bedenk hoofdstuktitels die een logische weergave zijn van de onderwerpen waar je meer over gaat leren. Via het + icoon voeg je een nieuw hoofdstuk toe.
Vervolgens koppel je gidsen (Taken) aan het hoofdstuk (Onderwerp). Een gids kan elk contentitem zijn dat in Permento beschikbaar is.
Indien een gids nog niet bestaat, dan kun je eerst alle beschikbare gidsen koppelen aan de hoofdstukken. De nog ontbrekende gidsen kunnen op een later moment worden toegevoegd.
Met een Leerplan kun je het volledige werkproces in instructievorm aanbieden. In de praktijk kan een werkproces applicatie-overstijgend zijn. In een Leerplan kun je daarom instructies over verschillende applicaties toevoegen.
Tekstfragmenten, afbeeldingen en url's kunnen wel direct worden toegevoegd taak zonder dat hiervoor een gids benodigd is.
Voeg (nieuwe) onderwerpen/hoofdstukken toe, verander de volgorde en pas namen aan indien nodig.
Selecteer links het onderwerp. Klik daarna op het type instructie dat je wilt toevoegen.
Je kunt ook een alinea vrije tekst toevoegen. Bijv. om toelichtingen te geven in het Leerplan.
Om een gids te koppelen klik je onder Taken eerst op het type gids dat je onder het geselecteerde onderwerp/hoofdstuk wilt koppelen.
Een zoekscherm wordt geopend.
Taak zoeken en koppelen
1. Zoek op titel naar de juiste gids
2. Selecteer de gids die je wilt toevoegen
3. Zodra je de gids selecteert, wordt de titel van de gids overgenomen bij Titel van de taak bovenin. Deze naam kan handmatig nog gewijzigd worden. Hiermee wijzig je niet echt de titel van de gids maar wel de titel die getoond wordt in het Leerplan.
4. Klik op TOEVOEGEN.
Stel het Leerplan samen
Op deze wijze stel je het Leerplan samen.
2. Bestaand Leerplan bewerken
1. Ga via het hamburgermenu naar het onderdeel Leerplannen
2. Selecteer het juiste project
3. Zoek het Leerplan dat je wilt aanpassen. Selecteer deze door in het aanvinkvak te klikken.
4. Klik vervolgens op het potlood icoon. Het Leerplan wordt gedownload om te kunnen bewerken.
3. Leerplan uploaden
Als je klaar bent, ga dan naar de tab Algemeen.
Als het Leerplan gereed is en deze zichtbaar moet worden voor de medewerkers, selecteer dan bij de Publicatie status Gepubliceerd.
Als het Leerplan nog niet gereed is, dan kun je deze later bewerken. Controleer of de Publicatie status Niet gepubliceerd is.
Klik vervolgens rechts bovenin op de knop Leerplan Uploaden.
1. Er opent een Windows dialoogvenster. Overschrijf het eerdere bestand dat je hebt opgeslagen.
2. De gids wordt geüpload.
3. Je krijgt de vraag of je nog informatie wenst mee te geven aan de versie van de gids. Dit hoef je niet te doen.
4. Heb je een gids al eerder een keer geüpload, dan krijg je de vraag of je een nieuwe versie wilt opslaan, of dat je de huidige versie wilt overschrijven. Alleen als je een eerdere versie in zijn oorspronkelijke vorm wilt behouden, dan kies je voor het aanmaken van een nieuwe versie.
Versiebeheer
Door middel van versiebeheer kun je altijd eerdere versies terugzetten. Zorg er daarom voor dat je niet teveel versies aanmaakt, anders weet je niet welke versie je terug moet zetten. De extra informatie die je aan een upload meegeeft, zorgt ervoor dat je makkelijker een oude versie kunt terugzetten op basis van je eigen aantekeningen.
4. Status voortgang Leerplannen
De voortgangsstatus van een Leerplan is voor de eindgebruiker direct zichtbaar aan het percentage dat bij het Leerplan vermeld staat.
Voorbeeld uit Permento app
Ook beheerders van Permento hebben via de Rapportages inzage in deze voortgangsstatus. Indien gewenst is dat medewerkers eerst enkele essentiële leermaterialen doorlopen alvorens zij toegang krijgen tot de live omgeving van een bedrijfsapplicatie, dan is het werken met Leerplannen zeer effectief.
Onderdeel Rapporten in Permento Designer
Medewerkers hoeven niet veel tijd te besteden aan leren én zij leren alleen datgene dat essentieel is om snel aan het werk te kunnen.
Het is nog niet mogelijk om automatische e-mails te laten versturen op basis van bijvoorbeeld een bepaald percentage. Dat staat op de planning voor een volgende release.